Янакиева тържествено запали фестивалния огън и даде …


РОСИЦА ЯНАКИЕВА ТЪРЖЕСТВЕНО ЗАПАЛИ ФЕСТИВАЛНИЯ ОГЪН И ДАДЕ СТАРТ НА ХХ-ТИ МФМИ "СУРВА" 2011


В присъствието на стотици хиляди гости от страната и чужбина бе открит XX-тият Международен фестивал на маскарадните игри. Кметът Росица Янакиева поздрави всички перничани и гостите на фестивала  и изтъкна, че тази година участниците в „Сурва” са рекордно много на брой – над 6000 души.


На юбилейния гала-спектакъл „20 пъти по-добри”, който даде началото на Международния фестивал на маскарадните игри “Сурва-Перник” 2011 година присъстваха президентът на Република България Георги Първанов, президентът на ФЕКГ Хенри Ван дер Кроон, евродепутатът Кристиан Вигенин, посланиците на Естония, Куба, Палестина, официални делегации на повече от 20 държави от целия свят, народни представители, общественици. Международния съвет на ФЕКГ избра Перник за европейска фестивална столица измежду 52 страни, което доказва огромната културна значимост на МФМИ, каза Хенри ван дер Кроон. И сподели, че тук се чувства като у дома си.


Областният управител на Перник Иво Петров връчи официален поздравителен адрес от министър-председателя на Република България Бойко Борисов. Подобен вид инициативи ни карат да се чувстваме горди, че сме българи, споделя Борисов в писмото до кмета на Перник Росица Янакиева.


Президентът Георги Първанов обяви, че ще учредява награда, която ще отиде при най-малкия сървакар във фестивала. Държавният глава поздрави общинското ръководство за това, че благодарение на Международния фестивал „Сурва”, Перник е културната столица на България и Европа.

СНИМКИ ОТКРИВАНЕ

СНИМКИ ПАРАДДобави в Svejo

 1519 преглеждания