Работно време на Община Перник: Пон - Пет: 8:00 - 17:00

Покана

Дневен ред

Дневен ред

Покана пресконференция

Покана церемония

Прессъобщение пресконференция

Прессъобщение церемония

Кметът на Община Перник Вяра Церовска даде старт за реализирането на проекта „Обследване на енергийна ефективност и прилагане на мерки за енергийна ефективност на ДГ „Изворче“ и ДГ „Миньорче“. Това стана на специална пресконференция, на която бяха представени целите и дейностите му.
В нея взеха участие още зам.-кметовете Севделина Ковачева, Владислав Караилиев и Денислав Захариев, секретарят Радослава Манова, председателят на ОбС Иво Савов и неговият заместник Милан Миланов, директорките на двете детски градини Даниела Захариева и Искра Чернева, представители на строителните фирми и институции.
„Вървим с бавни, но сигурни крачки, за да постигам целите си и да реализираме всички възможности, които европейските проекти ни дават. Това е началото на един проект, който е свързан с енергийна ефективност и вниманието е насочено към децата. Надявам се с реализирането му да се увеличи експлоатационната годност на сградите и да се осигури подходяща рентабилна и енергоефективна образователна инфраструктура“, сподели кметът Вяра Церовска.
Проектът е финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Чрез цялостното реновиране на материалните бази ще се подобри качеството на образованието, като се цели задържане на младото население в града, улесняване социалното включване на деца с увреждания, приобщаване на деца от маргинализираните групи и създаване на привлекателна градска среда.
„Проектът включва основен ремонт и въвеждане на енергоспестяващи мерки, както и благоустрояване на дворните пространства на двата обекта, заложени за изпълнение по инвестиционен приоритет „Образователна Инфраструктура” от ИП на Община Перник.
Бюджетът на проекта е общо 1 699 927.23 – 100% безвъзмездна финансова помощ, от които 1 444 938, 14 лв. европейско и 254 989, 09 лв. национално финансиране. Срокът за изпълнение на договора трябва да приключи 24 октомври 2018 г.“, обяви ръководителят на проекта Боянка Туджарова.
Предвидените ремонтните дейности в ДГ „Изворче“ са основен ремонт на цялата сграда, усилване на конструкцията , цялостна подмяна на техническите инсталации, въвеждане на енергоспестяващи мерки, доставка и монтаж на оборудване и обзавеждане . Включени се ремонтни дейности на сутеренните етажи, рехабилитация на дворното пространство – подмяна на настилката и обособяване на площадки за игра, детски кът и пясъчник на площ от 3650 кв.м.
Предвидените дейности в ДГ „Миньорче“, която е двуетажна сграда със застроена площ 300,72 кв.м., са основен ремонт на цялата сграда, усилване на конструкцията, цялостна подмяна на техническите инсталации, въвеждане на енергоспестяващи мерки, доставка и монтаж на оборудване и обзавеждане. Включват се ремонтни дейности на сутеренните етажи, рехабилитация на дворното пространство от 1100 кв. м.
От обновената образователна инфраструктура ще се възползват 217 деца. Те ще получат своето обучение и възпитание в модерна и комфортна обстановка, съобразена с най-високите стандарти в детското образование.
След пресконференция бяха посетени двете детски градини, където официално се подписаха протоколите за откриването на строителните площадки.

Вашият коментар