В Перник ще грейне гигантско слънце


Огромно слънце ще грейне в Перник на кръговото кръстовище на бул. „Юрий Гагарин и ул. „Бучински път“ в кв. „Изток“. Красивото изпълнение е на арт инсталация „Слънце“ на „Грийнпийс България“, което е подкрепено от кметския екип на Общината.
Перник е единственият град в България, който е включен в атрактивната инициатива, като силно свързан с енергийната ни система. Проектът ще се реализира на 5 и 6 октомври и предвижда слънцето да следва формата на кръстовището. Идеята е да се повиши вниманието на хората към бъдещето на производството на енергия посредством артистичната изява. В нея ще вземат участие и градове в няколко европейски държави – Словения, Румъния , Унгария, Чехия и Гърция.
Организаторите смятат, че подобна иновативна кампания ще е полезна и ценна за повишаване на информираността и знанията по темата за алтернативните източници на енергия. Те припознават гражданите на Перник като една будна и активна публика, която може да оцени преимуществата на подобно събитие.
Проектът предвижда използването на органична боя, която е екосъобразна и не е трайна. В първия ден на 5-ти октомври във времето от 22.00 до 6.00 часа ще бъде освежена пътната маркировка . На следващия ден – 6-ти, от 5.00 до 8.00 часа ще бъде направено оцветяване на кръговото кръстовище и от 12.00 до 17.00 часа-засаждане на цветя.
Артистичната инсталация е реализирана за първи път през 2015 година в Париж на знаково кръстовище, което го превръща в гигантско слънце. Мястото, което е избрано във френската столица, е площад „Шарл дьо Гол“ и Триумфалната арка. Артистичната намеса има силен медиен отзвук и предизвиква впечатляващо внимание върху темата за възобновяемата енергия.Добави в Svejo

 378 преглеждания