Учениците в Перник са №1 в четвърти клас


НОВИНИ  

УЧЕНИЦИТЕ В ПЕРНИК СА №1 В 4-ТИ КЛАС

Учениците от Перник и София са най-добре подготвени по български и математика в четвърти клас. Това показват националните тестове по двата основни предмета, обявени вчера от министъра на образоването и науката (МОН) Даниел Вълчев. Перник е първи с 88,15 среден процент верни отговори на теста по български, а по математика миньорският град изостава с 1 процент от резултатите на четвъртокласниците в столицата.

На тестовете за външно оценяване са се явили 130 000 деца в 2440 училища, съобщиха експертите от просветното ведомство. Максималният брой точки за четвъртокласниците е бил 20, а за петокласниците – 25.

С най-ниски средни резултати по математика в четвърти клас са децата от Видин и Ловеч. По български език и литература най-зле са се представили в Ловеч и Сливен. На тестовете за 4 клас най-добре са се класирали 52 ОУ „Цанко Церковски“ в София, 3 ОУ „Петър Берон“ в Монтана и ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ във Варна.

„Резултатите от външното оценяване на изпитите, проведени от 13 до 20 май, показват, че при петокласниците има спад в резултатите от тестовете по всички учебни предмети. Това каза Евгения Костадинова, директор на дирекция „Политика в общото образование“.

Причина за по-ниските показатели според експертите от МОН е навлизането в различен образователен етап на децата и това, че вече им преподават различни учители по отделните предмети, както и по-големият брой учебни дисциплини. Сред петокласниците почти по всички предмети освен по чужди езици най-добре са се представили от Благоевград, а най-зле в Шумен, сочат националните тестове.

Всички права запазени © Община Перник, 2004


Добави в Svejo

 662 преглеждания