Трансграничен семинар от 26 до 28 март 2009г. в Перник


ТРАНСГРАНИЧЕН СЕМИНАР ПО ПРОЕКТ

"РАЗВИТИЕ НА КАПАЦИТЕТА НА МЛАДЕЖКИТЕ ЦЕНТРОВЕ ЗА ОБМЯНА НА ОПИТ И СЪТРУДНИЧЕСТВО В ПОГРАНИЧНИТЕ РАЙОНИ НА

БЪЛГАРИЯ И СЪРБИЯ"

ПЕРНИК /26-28.03.2009г./

             В периода 26-ти – 28-ми Март, 2009г., в гр. Перник ще се проведе трансграничен семинар по проект “Развитие на капацитета на младежките центрове за обмяна на опит и сътрудничество в пограничните райони на България и Сърбия”.  Партньори по проекта са е Център за развитие на гражданското общество „Протекта” гр. Ниш, Сърбия и Сдружение с нестопанска цел МЛАДЕЖ град Перник. Семинарът се организира с любезното съдействие и подкрепата на община Перник, Общински Младежки Дом и Общински Младежки Съвет гр. Перник.

            Проектът се финансира от Министерството на регионалното развитие на Р. Сърбия. Целта на проекта е да се изгради сътрудничество между младежките центрове и организации от двете страни на границата, което в бъдеще да се развие и да бъде в основата на изработката и реализацията на общ трансграничен проект, насочен към решаване на  проблемите на младежката общност в България и Сърбия.


            На посещение в Перник ще бъде група от 27 представители на младежките центрове и организации от Югоизточна Сърбия, представители на институциите, работещи за младите хора в гр. Ниш и гр. Бела Паланка, Нишката Търговско-промишлена палата, неправителствени организации. Делегацията ще пристигне и ще се настани в станцията на община Перник, с. Рударци, на 26.03.2009, където съвместно със своите домакини от Сдружение МЛАДЕЖ ще обсъди потенциалът за сътрудничество между двете държави и общите проблеми и предизвикателства пред младите хора. От 10:00, на 27.03.2009г. гостите от Р. Сърбия ще посетят Общински Младежки Дом, където по програма ще се запознаят с функционирането на младежките домове в града, Младежкия Информационно-Консултантски Център Перник, политиката на Държавната Агенция за Младежта и Спорта.


 От 12:00 в Общински комплекс Дворец на културата, община Перник ще бъде домакин на съвместна среща, на която ще бъде представен успешния опит на взаимодействието и сътрудничеството между общината и младежкия сектор, посредством политиките на общинските власти, насочени към младите хора. На срещата са поканени за участие представители на медиите, представители на Областна администрация, Общински съвет, представители на останалите общини в областта. От 16:30 ще се организира друга среща в с. Рударци с младежките и неправителствени организации от региона, където ще се обсъдят възможностите за общи начинания в бъдеще между партньорите и досегашния реализиран опит в трансграничното сътрудничество.


 На 28.03.2009г., събота, гостите от Сърбия ще разгледат центъра на град Перник и в 12:00, заедно с техните домакини от Сдружение МЛАДЕЖ, представители на община Перник и др. младежки организации ще посетят Рилски Манастир. Там, те ще се запознаят с културно-историческото наследство на България. Семинарът ще бъде закрит, след което се предвижда отпътуване за Сърбия.


              По проекта се предвижда група от 20 човека от гр. Перник да върне визитата в Сърбия, гр. Бела Паланка, през втората половина на м. Май, където съвместната работа ще продължи. В групата ще бъдат включени представители на институциите, младежкия и неправителствен сектор.

Всички права запазени © Община Перник, 2004


Добави в Svejo

 440 преглеждания