Традиционна кулинарна изложба


 
ТРАДИЦИОННА КУЛИНАРНА ИЗЛОЖБА


 


На 22 декември /вторник/ 2009г. в 14.00ч. в Малкия салон на Двореца на културата ще бъде открита Кулинарна изложба на традиционни български зимни и предпролетни ястия. Тази изложба се организира всяка година в навечерието на Коледа от Общински комплекс Дворец на културата и Народно читалище „Съзнание” с подкрепата на Община Перник.


 


Засега в усилена подготовка за участие в нея са дейци от двайсет читалища от нашата област. Те имат за задача не само да приготвят вкусните празнични ястия, но и да изпълнят цялостния ритуал по подготовката и протичането на празниците и да спазят българската национална традиция. Разделението в оценяването е в двете части, съобразно с празничния ни календар: зимните празници – от Никулден до Йордановден и предпролетните – след Йордановден до Сирни Заговезни.


 


Жури в състав: председател Цветана Манова – етнолог, и членове: Симеон Мильов – историк-фолклорист, Милчо Георгиев – хореограф-фолклорист, Соня Станчева – зам. директор „Културни дейности” към ОКДК и Иванка Василева – старши експерт „РЕ КИЦ – читалища”, ще оценяват  кулинарното изкуство и артистичното представяне на ритуалите от участниците. Ще има една награда за цялостно представяне и много други награди.


 


За отличното настроение на организатори и гости ще се погрижат музикантите и танцьорите от Ансамбъл за народни песни и танци „Граовска младост” и Духов оркестър към Общински комплекс Дворец на културата.


 


Посетителите на изложбата ще могат не само да се забавляват, да  научат нещо ново за нашите празнични традиции и  обогатят празничните си трапези, но и да вкусят от приготвените ястия.


 Всички права запазени © Община Перник, 2004


Добави в Svejo

 369 преглеждания