СурОва в селата Ярджиловци, Дивотино и Кралев дол


Екот от звонци и чанове огласиха Пернишко и днес. Селските мегдани се изпълниха с хора. По отколешна езическа традиция всяка година маскирани, облечени в кожи, надянали страховити ликове обикалят из къщите, за да благословия за здраве, радост и берекет.
Обиколката по Сурова продължи и днес на кмета на Община Перник Вяра Церовска, заедно със своя екип, народните представители Красимир Велчев и д-р Александър Александров, областния управител Ирена Соколова и кметове на населени места.
Автентичният ритуал беше пресъздаден в селата Ярджиловци и Дивотино, а финалът беше поставен в Кралев дол.
И тази година едно от впечатлявищата зрелища беше в село Ярджиловци, където се събраха маскирани от три махали. Сурвакарската група на село Ярджиловци съществува от древни времена. Традицията е жива, тъй като тя се предава от поколение на поколение заедно с вярата в доброто. Групата се предвожда от войвода, след него върви „сватба”, в която участват булка, младоженец, кум, кумица, свекър, свекърва, поп, клисар, свирджии, циганчета, мечка и мечкар. Местните сурвакари са участвали в снимките на много български филми – „Железният светилник”, „Иконостасът”, „Козият рог”, „Татул”, „Малки тайни”, „Когато маските замълчат”.
Грохотът на звънци и хлопотари, предизвикан от местните носители на традицията ни последва в Дивотино. Селото беше огласено с изпълненията на София Илиева, след което атракция направи гостуващата кукерска група от Петрич. Вкусни гозби пък бяха част от кулинарната изложба.


Сурвакарската група на село Дивотино е създадена през 1950 година. Групата представя традиционния зимен обичай “Сурвакарска сватба“. Участниците в обичая са само мъже – ергени или млади женени мъже. Основните персонажи са: булка, младоженец, свекър, свекърва, девер, байрактар, поп, мечка, мечкар, циганска група, група с маски и ликове и народен оркестър. Групата се представя с голям успех в общински, регионални и международни фестивали в България и чужбина и е носител на множество награди. Тя е удостоена и със „Златната маска“ на Маскарадния фестивал „Сурва“.


И както всяко начало има и край, и обичаят Сурова също, но само за тази година. Закриването на празника беше в село Кралев дол. Мечкарската група на селото участва в сурвакарските празници от незапомнени времена. Групата има две отделни звена.
Първата част се състои от: жених, невеста, кум, кума, поп, цигани, мечка, мечкар и музиканти, облечени в традиционни национални носии.
Втората част е групата на „звончарите”, която е ръководена от болюбашия. Облеклото им е от кожи. Маските също са изработени от кожи, рога и други естествени материали. Неизменен атрибут към костюмите са звънците и хлопатарите, различни по големина и звук, също така и дървените геги, изработени от дрен и леска.Добави в Svejo

 449 преглеждания