Кметът Станислав Владимиров: Предлагам нов вариант за воден режими чакам отговор от ВиК


 

Кметът на Перник предложи вода да има сутрин от 05.00 ч. до 10.00 ч. и вечер от 17.00 ч. до 22.00 ч.

„Още в понеделник пуснах писмо с 13 точки, които да ни дадат повече информация за ситуацията в язовир „Студена“. За съжаление, до този момент нямам обраттна връзка от страна на ВиК, освен едно телефонно обаждане. Затова и общинската администрация подготви становище, което е съобразено с РЗИ, малкия и среден бизнес, училищата и детските градини, много перничани и техните предложения. Предложихме конкретно какъв да е водният режим – вода да има сутрин от 05.00 ч. до 10.00 ч. и вечер от 17.00 ч. до 22.00 ч.“. Това обяви кметът на община Перник Станислав Владимиров пред медиите в града. Той обясни, че е изпратил писмо до областния управител Ирена Соколова, която е и председател на водната асоциация, до председателя на ОбС-Перник Димитър Колев, до МРРБ и управителя на ВиК с това предложение. „Очаквам в рамките на деня да получа отговор от тях. Предложението ми е обосновано от месечния график на МОСВ, количествата вода, които могат да се вземат от  яз. Студена за питейни нужди в размер на 1 000 000 куб.м. при население на общината от 92 324 жители“, уточни Владимиров.

Кметът на община Перник бе категоричен, че това е удобният режим за болниците, училищата и перничани. „Не съм сигурен обаче, че това е удобният режим за ВиК дружеството, защото от тях ще се изисква по-голяма ангажираност и да имат повече аварийни екипи. МРРБ и ВиК поеха ангажимент за ангажирането на повече екипи.  Отговорността за ситуацията е   изцяло върху ВиК и не мога да си обясня поведението им“, коментира Станислав Владимиров. Той обяви, че днес на новооткрития горещ телефон на общината са получени много сигнали, свързани основно с аварии и всички са препратени до  ВиК.

Владимиров каза още, че днес е провел разговор със зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков и той е уверил градоначалника, че министерството работи по всички искания на общината.

„Моя отговорност е единствено да въведа воден режим, а това че съм се ангажирал с тази криза е, защото не мога да стоя безучастен към ситуацията, която е пред всички нас. С всички средства ще търся виновните за тази ситуация. Не може ръководството на ВиК да подценява ситуацията по такъв безхаберен начин“, категоричен бе градоначалникът. 

 Добави в Svejo

 1217 преглеждания