Севделина Ковачева: Рекорден брой участници в 28-то издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“


Рекорден брой участници ще се включат в 28-то издание на Международния фестивал на маскарадните игри Сурва 2019г. Това заяви заместник-кметът на Перник Севделина Ковачева.

„ Към момента броят на групите, които са заявили желание да се включат във фестивала са 121. От тях 44 са пернишки, 60 от страната и 17 от чужбина. Интересът към Сурва е огромен всяка година, но този път имаме вълна от желаещи да бъдат част от фестивала. Общият брой на участниците е 7400 души, което е с 600 повече от миналата година“, сподели още Ковачева.

Както всяка година Международният фестивал на маскарадните игри Сурва ще се проведе в последния уикенд на януари – 25, 26 и 27. В програмата на мащабното събитие са залегнали множество съпътстващи прояви, които ще радват жителите и гостите на града.

„Всяка година се опитваме да подготвим един цялостен и завършен проект, който да обхване трите дни. Тази година ще стартираме с грандиозен спектакъл за откриването на фестивала, който ще се проведе на 25 януари от 18.00 ч. пред Двореца на Културата. Паралелно с дефилетата в града ще има множество прояви, които ще дадат възможност на всички гости на Перник да се запознаят с обичая Сурова, който е част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. И тази година в рамките на три дни майстори на маски ще показват своите умения. Не сме забравили и най-малките, за които сме предвидили голям брой забавления – творчески работилници и ателиета за деца. По традиция научната конференция също ще заеме сериозно място като част от фестивалната програма. Тази година учени от страната и чужбина ще представят доклади на тема „Делниците и маските“, коментира Ковачева.

Поредица от изкушения ще има за любителите на кулинарното изкуство, както и богата концертна програма. Според Ковачева нарастващия интерес към фестивала се дължи на колоритната смесица от модерно и традиция, които се вплитат в едно цяло.

„Надяваме се и тази година да надминем очакванията на всички, които ще дойдат да се насладят на традицията на Сурва, въплътена в условията на съвременния и модерен свят. Една традиция съхранена от хилядолетия, но все още жива и интересна, носеща духа на миналото и вълнуваща сърцата на всички, които се докоснат до нея“, подчерта още заместник-кметът на Перник Севделина Ковачева.Добави в Svejo

 623 преглеждания