Поздравление на кмета на Перник за 22 септември


 

ПОЗДРАВЛЕНИЕ НА КМЕТА НА ПЕРНИК ПО СЛУЧАЙ 22 СЕПТЕМВРИ – ДЕНЯ НА НЕЗАВИСИМОСТТА


На 22 септември празнуваме повече от век от обявяването на независимостта на България. Това епохално събитие е една от бележитите дати в новата българска история, едно от най-дръзките и най-достойни събития в развитието на младата тогава българска държава. Това е и един от малкото примери за истинска независимост на нашата държава.


     На този ден преди 101 години в историческата черква „Свети четиридесет мъченика” в град Търновопрозвучават думите: „Провъзгласявам, съединената на 6 септември 1885 година, България за независимо царство”. Така в тази малка църква се решава съдбата на нашия народ, преминал през векове наробства, възходи и противоречиви войни, за да стигнем до днес.


     Сто и една години по-късно ние сме длъжни не само да помним онази заветна дата, но и да отстояваме смисъла й ден след ден. Така, както се бориха за независимостта ни нашите предци – безкористно и


всеотдайно. Вярвам, че това е възможно и днес!


     Нека с поклон да си спомним за дедите ни и да бъдем достойни продължители на тяхното родолюбиво дело. В ден като днешния не ни остава нищо друго, освен да повторим казаното в Прокламацията за обявяването на независимостта: „Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!”


     Честит празник, перничани !


 


                                                         Росица Янакиева


                                                        Кмет на община Перник

 Добави в Svejo

 623 преглеждания