Пикасо може да бъде роден в Перник


ПИКАСО МОЖЕ ДА БЪДЕ РОДЕН И В ПЕРНИКС тези думи бе представен пернишкият художник Стоядин Стефчов, който подреди изложба от 21 платна, наречена “Пробуждане” в галерия „При кмета”. Въпреки, че е сравняван със световноизвестния творец, пернишкият Пикасо е по-скромен. „Общото между мен и Пикасо е, че и двамата използваме елементи на кубизма, но моите картини са по-скоро душевни. Насоката и атмосферата на моите картини са различни, не мога да се сравнявам с Пикасо”, казва той.


Стефчов е завършил средно техническо образование и работи в „Стомана Индъстри”. Това, обаче не пречи да рисува, както самият той казва, „картини, които ще са приятни за хората, които ще ги заинтригуват, ще ги почувстват със сърцето си”. Стоядин обича да рисува природата, човешкото тяло, да вникна в духовната му същност и да пречупи действителността чрез собствените си виждания, усещания и преживявания.


Картини на Стоядин има в Канада, САЩ, Испания и Германия. В момента той подготвя и нова изложба, която ще замине за Ню Йорк. „Искам да се предствая както трябва. Аз правя мисловна живопис и една картина много трудно се създава – не може да се направи на един дъх. Надявам се до края на годината да успея да се подготвя за това предизвикателство”, казва пернишкият творец. В Перник той има две самостоятелни изложби и една самостоятелна в галерия „Витоша” в София.


”Творбите на Стефчов са поразителни. Аз дълбоко уважавам таланта му. Преди време, когато исках да благодаря на един лекар, си купих една то картините на Стоядин и надявам се е там, на място, за да остави един спомен от хубавия момент и благодарността ми. Един от най-големите творци на Перник, Любен Гайдаров разбрах, е учител на Стоядин и почеркът, гениалността и таланта си личи и в тези платна”, каза кметът Росица Янакиева”, преди да открие изложбата.


В знак на благодарност и признателност, че предостави възможност на пернишките художници да излагат свои творби в най-новата и най-посещавана галерия, живописецът подари на кмета Росица Янакиева букет цветя.


 „Пробуждане” е третата изложба, която се открива в галерия „При кмета”, но първата изложба-живопис, която се открива тук. Експозицията ще остане един месец, като всеки, който пожелае, може да си купи картина и по този начин да подкрепи опита на  художника да представи творчеството си зад океана.


Всички права запазени © Община Перник, 2004 582 преглеждания