Перник подписа споразумение за сътрудничество с италианския град Сардара


Кметът на Община Перник д-р Вяра Церовска подписа двустранно споразумение за сътрудничество с италианския град Сардара .
Партньорството между Перник и Сардара е от съществено значение за развитието на двата града. То ще включва обмен на информация за реализирането на културно-исторически прояви от особено значение като карнавалите и антропоморфните маски и такива, свързани с археологията и изследванията за свещените кладенци в частност. Предвижда се и техническо съдействие за подобряването на оперативността в различните икономически сектори посредством обмен на делегации и опит в управлението на европейските фондове.
Документът беше парафиран от кмета Вяра Церовска и зам.-кмета на Община Сардара Ерколе Мелис, както и от зам. – председателя на Сдружение „Сардинска и обществена културна асоциация – Сардика“ Алессандро Калия. На срещата присъстваха зам.-кметът по култура и образование Севделина Ковачева и секретарят Радослава Манова.
Двете общини ще си сътрудничат и в сектора на обществените услуги на местното управление. Ще обменят информация и технологични методи в секторите на земеделието, околната среда, туризма и здравеопазването.


„Нашият град има забележителна история, която датира повече от хилядолетие, независимо, че Перник е обявен за град едва през 1929 г. След две години предстои едно голямо тържество по повод неговата 90-годишнина. Смятам , че нашето сътрудничество ще ни обогати с вашата история и култура, с вашите традиции“, сподели пред италианската делегация Вяра Церовска. Кметът обясни, че Перник неслучайно е най-големият център на зимните маскарадни игри и една такава дружба би могла да допринесе за развитието на фестивала и популярността на древните български обичаи, запазили се през годините.

Заместник- кметът на Сардара разказа, че италианският град е известен със замъка на Монреале, на едноименния хълм, с древните римски терми и с комплекса Nuragic на Св. Анастасия в стария град.Добави в Svejo

 312 преглеждания