Перник отбеляза 108 години от обявяване на Независимостта на България.


IF

С тържествен ритуал пред паметника на „Кракра Пернишки” община Перник почете 108-та годишнина от обявяването на Независимостта на България. Под звуците на тематични възрожденски венци и цветя положиха кметът на община Перник д-р Вяра Церовска, народният представител Ирена Соколова, областният управител д-р Александър Александров представители на политически партии и граждани. След това всички се включиха в шествието по площад ”Кракра” до Двореца на културата. Там под звуците на химна бе издигнато националното знаме.
Перничани и гости на града бяха поздравени лично от кмета д-р Вяра Церовска . В приветственото си слово тя обърна внимание , че ден като днешния трябва да осъзнаем значението на националното обединение, на общата ни воля да живеем в по-хубава и преуспяваща България, в която гражданите, управляващи и политици „еднакво да мислят и едно да желаят“.
„Това събитие показва, че сами можем да се справим и с наглед непреодолими спънки, стига да вярваме в силите си и да не се съобразяваме с ничии други интереси, освен с националните, българските.“, каза в словото си д-р Церовска и припомни възгласа на нашите деди: “Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!”
Областният управителна Перник д-р Александър Александров също поздрави перничани с Деня на независимостта. Той отбеляза , че случилите се тогава събития са демонстрация на куража и волята на поколение българи, което успява, само тридесет години след Освобождението, да изгради държавност и институции, да възстанови икономически и стопански страната, да демонстрира зряло национално самосъзнание и самочувстви.
Празничната праграма завърши с концерт с участието на художествени състави при Общинския комплекс „ Двореца на културата”.Добави в Svejo

 462 преглеждания