Перник е домакин на Dies Natalis


От 23 до 25 септември 2011г. Перник ще посрещне Борда на ФЕКГ, воден от легендарния му президент Хенри ван дер Кроон – почетен гражданин на Перник, и десетки експерти-организатори на най-авторитетните карнавали по света, за да отпразнува 31-ия рожден ден на Федерацията на Европейските карнавални градове.

Федерацията на Европейските карнавални градове е основана на 11 октомври 1980г. Всяка година домакин на Dies Natalis (рожден ден) е един от градовете-членове на ФЕКГ.

Dies Natalis е втората по значимост, след Конвенцията, ежегодна проява на ФЕКГ. Тя е авторитетен международен форум, който дава възможност на участници от над 50 страни от Европа, Африка и Латинска Америка да осъществяват преки контакти, да обменят добри практики и да представят своите градове и карнавали.

Изборът на Перник за домакин на Диес Наталис 2011 е признание за авторитета на града като Европейска фестивална столица и е потвърждение на високата оценка на Борда на ФЕКГ за организацията и провеждането на мащабни международни културни събития.

В програмата на Диес Наталис – Перник 2011 са включени: флаг парад със знамената на участниците, среща с Кмета на Община Перник, посещения на изложби, музеи и културно-исторически забележителности на Перник. Организирано е пътуване до София с ретро влак. На спирка Драгичево гостите ще направят престой, по време на който ще им бъдат представени местните традиции – фолклор, сурвакари, традиционни ястия и напитки. В София за участниците е организиран тур за запознаване с културно-историческото наследство на столицата.

В празника ще вземе участие и изключително атрактивен карнавален оркестър от Холандия.Добави в Svejo

 759 преглеждания