Перник домакин на панаир на занаятите


Трансграничен панаир на занаятите под надслов „За да отидете далеч, вървете заедно“ ще се проведе в Перник на 30 септември от 11 часа на площад „Кракра Пернишки“. Събитието се организира от Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП България – Сърбия 2014-2020.
Празничната програма ще се открие от кмета Вяра Церовска и заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова. В нея ще вземат участие сръбски и български занаятчии от трансграничния регион, които ще демонстрират съхранени от миналото традиционни занаяти. Между участниците ще бъдат занаятчии от Пантелей (Ниш, Сърбия) и Радомир, Кюстендил, София, Драгоман и Ярджиловци (България).
Гостите на празника ще видят ръчно изработени от майсторите бродерия и плетива, дърворезба и стъклопис, кожени и глинени изделия и много други, като ще могат да се включат в основната атракция на празника – демонстрации на занаятчиите, които ще покажат как създават своите произведения. Всички участници ще могат да участват в томбола с подаръци – традиционни занаятчийски изделия и сувенири, както и специални подаръци от Програмата. По време на панаира на площада ще бъде разположен информационен пункт, където ще бъде предоставена информация за проекти по програмата.Добави в Svejo

 458 преглеждания