Община Перник внесе предложение за изменение и допълнение на Наказателния кодекс във връзка с незаконния въгледобив


Ръководството на Община Перник внесе предложение за изменение и допълнение на Наказателния кодекс във връзка с незаконния въгледобив, съобщи зам.-кметът Денислав Захариев. Писмото е изпратено до председателя на Народното събрание, Министерството на правосъдието, Министерството на енергетиката и Министерството на икономиката.
„Въпреки че проблемът с незаконния добив не касае пряко правомощията и юрисдикцията на Община Перник, защото полезните изкопаеми са държавна собственост, ние като администрация реагираме, тъй като се уврежда и застрашава животът, имуществото и спокойствието на перничани.Становището на експертите е, че с криминализирането на незаконния въгледобив, проблемът ще бъде решен и ние ще настояваме за това“, коментира Денислав Захариев.
Община Перник настоява за бързо и незабавно инкриминиране на незаконния въгледобив, който се извършва на територията на целия град. Години наред нерегламентираният добив на въглища се е превърнал в начин на препитание на някои хора, предимно от ромски произход. Те копаят в стари подземни галерии, рискувайки живота си, разрушават инфраструктурата, застрашават домовете на гражданите. Заради незаконния въгледобив преди няколко години се активира свлачище и три къщи пропаднаха в изкопани под тях рудници.
С инкриминирането на незаконния добив и промените на Закона за подземните богатства, Наказателния кодекс и други свързани с тях нормативни актове ще позволят ефективно задържане на нарушителите, а не само съставяне на актове на хора, които нямат доходи и имущество.Добави в Svejo

 250 преглеждания