Община Перник строи жилища за млади семейства


ОБЩИНА ПЕРНИК ПРЕДСТАВИ ПИЛОТЕН ПРОЕКТ ЗА СТРОИТЕЛСТВОТО НА ЖИЛИЩА ЗА МЛАДИ СЕМЕЙСТВА

Проектът се нарича „Виенски дом – Перник” и е изцяло по образеца на жилищата, в които живеят западноевропейците. Модерната кооперация (на снимката в прикачения файл) има 54 жилища с басейн, фитнес, вътрешен детски кът, детска площадка, паркинг и озеленяване. Ще има управител, който ще се грижи за спокойствието на новодомците, за ремонти и корекции в жилищата. Настанените ще заплащат наем по 5 лв. на квадратен метър, в който са включени и консумативите (ток, вода, отопление и др.). Община Перник и виенската строителна фирма „Виена Зюд” подписаха днес договора за създаване на търговско дружество „Виенски дом – Перник” ООД, в което общината е с 52% участие. Проектът ще се финансира от Холандски инвестиционен фонд, специализиран в подобни проекти. Единственото задължение на общината е да предостави терена за строителството. Срокът за изпълнението на проекта е 18 месеца от първата копка, която се очаква да е седмици след регистрацията на дружеството.  

„Няма да експериментираме, пристигаме с модел, който се е доказал в други държави от този район – Черна гора например”, каза Волфганг Аманн от Виена Зюд, който акцентира върху „ангажираността на кмета на община Перник Росица Янакиева, чиято заслуга е нашата дейност да започне първо в Перник” допълни той.

Кметът на Перник Росица Янакиева изрази надежда за успешен старт на проекта и неговото развитие през годините. „Надявам се това да е само първия блок от цял комплекс за млади хора, които да отглеждат децата си в истинска европейска среда и стандарт”, допълни кметът.

 ПРЕЗЕНТАЦИЯДобави в Svejo

 658 преглеждания