Нов облик получи ж.к.„Тева“


Нов облик получи пернишкият ж.к.„Тева“, лентата на благоустроения квартал беше прерязана днес от кмета на Общината д-р Вяра Церовска и зам. -министърът на регионалното развитие и благоустройство Деница Николова. Официалното събитие се проведе на реновираното междублоково пространство при бл. 100. На него присъстваха още областният управител Ирена Соколова, председателят на ОбС Иво Савов, зам.-кметовете и секретарят на Общината, ръководителят на проекта Иван Искренов, представител на фирмата строител-инж. Бисер Иванов и представители от институции и граждани.
„Горда съм, че в деня на Европа и няколко дни преди събора на кв. „Тева“ можем да покажем това, което изградихме за по-малко от една година. Имаме желание Перник да се променя по този красив начин, да бъде приятно и да има място за всички възрасти – за спорт, за отдих, за туризъм, за разговор. Направили сме и видеонаблюдение, за да защитим по някакъв начин този обект. Смятам, че това е началото на промяната на „Тева“, квартал, който заслужаваше да бъде отворен, да бъде показан и нека пазим това, което сме изградили и да бъдем добри стопани“, сподели кметът Вяра Церовска.
Жителите на квартала бяха приветствани и от зам.-министър Николова, която посочи, че точно днес може да се види по какъв начин европейската солидарност допринася за по-добрия начин на живот.
„За мен проектите за градска среда винаги са били с особен фокус. В рамките на двете оперативни програми, които изпълняваме до 2020 година, сме одобрили един не малък ресурс. Над 800 млн. лв. са инвестирани в мерки, свързани с градската среда, подобряване на парковите пространства и изграждането на нови детски площадки и зелени площи. Аз мисля, че видимият ефект е ясен от това, което виждаме в момента“, заяви Деница Николова. Тя припомни , че МРРБ е фокусирал ресурс в Перник, който ще подобри качеството на живот в размер на над 24 млн. лв. Преди дни беше одобрен и проект за модернизиране на градския транспорт.
Обектът е част от проекта „Подобряване на градската среда в гр. Перник“, финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. с над 3,9 млн. лв. Освен благоустрояване на жилищния квартал, с инвестицията от МРРБ се изгражда „Парк на предизвикателствата в местността Войниковец“ и се реконструира мост над река Струма.
„Честита придобивка на най-младия квартал на Перник, който има едни от най-хубавите училища и детски градини, а сега ще бъде и с най-хубавата и нова детска площадка за отдих. Поздравления за кмета и организацията , която прави и разбира се за възможностите, които дава на перничани да се чувстват в сигурна, хубава и удобна среда“. С тези думи се обърна областният управител Ирена Соколова.
В рамките на благоустрояването на кв. Тева са създадени нови зони за социални контакти и отдих, изградени са фитнес площадки на открито, спортни и детски площадки, алеи и тротоари. Направен е нов паркинг до 50 паркоместа. Всичко това е на стойност 1 211 825, 53 лв.
Реализирането на обекта дава възможност на жителите на кв. Тева и неговите гости да живеят, общуват и да се забавляват в модернизирана и привлекателна среда. Създадените условия за спорт и забавление вече оказват положително влияние върху децата и младежите. Подобрената достъпна среда, улеснява достъпа на родители с малки деца, както и на хора в неравностойно положение, което спомага за тяхното социално включване. Озеленяването и засадените дръвчета и храсти промениха не само обликът на градската среда, но и оказват положителен екологичен ефект.Добави в Svejo

 196 преглеждания