Младежи направиха кът за отдих до местността Св.Спас


МЛАДЕЖИ НАПРАВИХА КЪТ ЗА ОТДИХ ДО МЕСТНОСТТА "СВЕТИ СПАС"

НАЙ-ЗНАЧИМОТО МЯСТО ЗА ИСТОРИЧЕСКАТА ПАМЕТ НА ГРАДА СПОРЕД АРХЕОЛОГА ВАСИЛКА ПАУНОВА

Местността „Свети Спас” под средновековната крепост „Кракра“ е почистена и облагородена благодарение на младежите от сдружение „Обектив“.

Територията около древното светилище голяма около 2 декара е окосена и почистена от отпадъци, младежите са посадили растителност, поставени са дървени пейки и кошчета за отпадъци. Информационна табела на едно от дърветата пред местността указва значението на историческото място.

Какво е направено?

Обособени са две площадки и са засадени общо 76 растения са засадени в местността – декоративна растителност и предимно покривни растения. „Растенията са насадени в зона в близост до местността, но не и до самото оброчище. Съобразих се с факта, че тук на това място се чества празника на Свети Спас, определихме зоната за отдих и я оконтурихме с тази растителност, така че с течение на времето да се оформят ниски плетчета и да бъде приятно за хората“, каза Павел Станоев, подизпълнител на проекта на сдружение „Обектив“.

За колко време?

Целият проект е осъществен в рамките на три дни, като в реализацията му са се включили 4 човека от фирмата на Станоев и 6 младежи от пернишкото сдружение.

Защо?

Инициативата на младежката организация е с цел популяризиране на светилището Свети Спас и създаване на кът за отдих на перничани и хората от близкия квартал. Самата полянка към святото място се намира по улицата за крепостта, непосредствено до пътя.

След това…


Създаденото от младите перничани ще се стопанисва от самите тях, най- вероятно и с общинско съдействие. От сдружението обаче призовават и гражданите да пазят облагороденото място и да го поддържат чисто и приветливо.

От „Обектив“ са изпратили писма до местните жители с информация за това, което е направено и призив то да се съхрани.

Още на първата вечер от създаването на мястото за отдих, то вече е било посетено от приятелите на един от работниците на Павел Станоев.

И още…


Открита е и дарителска сметка към сдружение „Обектив“ за набирането на средства за направата на навеси, който да предпазят останките на църквата Свети Спас от разрушение.

Симеон Мильов: Нито едно от светите места не е случайно

Преди години са идвали на Спасовден за да запалят свещ и да направят курбан тук. Имало е една малка църква. Когато започват разкопките обаче, под нея се открива друга църква – по-голяма средновековна. А под нея излиза и тази. Така, че нито едно от светите места не е случайно. Светите места, които сега познаваме са изградени на същите такива свети места, които са били използвани и преди това, за да се отбележи един или друг християнски празник.

Хубавото е, че местността е на един от постъпите към крепостта Кракра и стълбите водят към входа на крепостта. Те ще продължат да бъдат почиствани.

Василка Паунова: В цяла България местности с името Свети Спас се смятат за най-старите


Ако има уникална църква на хълма Кракра, това е със сигурност тази, Свети Спас. Тя е църквата с много интересен вход който почти не се среща на територията на България.

Тази църква е била свързана с пътната настилка, която излиза от крепостта Кракра – калдъръмът от крепостта води до тази църква.

Благодаря на младежите, това е една прекрасна инициатива и аз ги чувствам като съмишленици. Защото те единствени ми обърнаха внимание от трънливия път на обясненията за това колко е важно това място за града и историческата памет на селището Перник.     Агенция ЗА ПЕРНИКДобави в Svejo

 491 преглеждания