Лятно училище по подхода "Връстници обучава …


ЛЯТНО УЧИЛИЩЕ ПО ПОДХОДА "ВРЪСТНИЦИ ОБУЧАВАТ ВРЪСТНИЦИ"


 

Дванадесет ученици от пернишки училища взеха участие в Лятно училище по подхода “ Връстници обучават връстници” в рамките на Компонент 7 на Програма “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, което се проведе в НДЕК с. Ковачевци.

От тази година община Перник е пилотна община по компонента. Това даде възможност на млади хора от ГПЧЕ “Симеон Радев”, СОУ “ Д-р Петър Берон” и V-то СОУ “П.Р.Славейков” да преживеят “магията Ковачевци”.

Целта на обучението бе да се създадат по места Общински клубове на обучители на връстници и обучените младежи да станат част от националната мрежа и международната Y- PEER мрежа.

Анелия Дренска – директор ПИЦ-Община Перник-ръководител на групата ученици от община Перник:

Това , което се случва в Ковачевци за шеста поредна година е уникално. В лятното училище се включиха 187 ученици, 17 учители, педагогически съветници и представители на Превантивно- информационни центрове и 15 обучители на връстници от различни градове.

Програмата разполага с деветнадесетчленен екип от професионалисти психолози, които успяха да да създадат усешането у младите хора за свобода и отговорност. Изцяло обучението се базираше на подхода “умения за живот” и използване на интерактивни методи за обучение. На младежите се предостави възможност за личностна изява както при усвояване на темите по промоция на сексуално и репродуктивно здраве и превенция на ХИВ/СПИН , така и за изява на дарби.

Мария Томова- 15 годишна, ГПЧЕ “Симеон Радев”:

Искам да изкажа удивлението си от цялата организация на лятното училище в Ковачевци. Всичко беше толкова добре изпипано не само в организационен план, но и в обучителен. Научихме толкова много полезни неща,за които не сме си представяли,че са важни. Научихме се как да работим в екип, как да се забавляваме с мярка, как да учим с удолствие, как да изразяваме емоциите си, как да бъдем толерантни, как да бъдем полезни, как да бъдем истински хора! И всичко това благодарение на нашите обучители,които едновременно са прекрасни хора, с много слънчеви усмивки. Имаше толкова интересни млади хора, които бяха готови да се забавляват и работят. И когато над 200 човека се съберат на едно място, лишено от радио, телевизия, преса, няма как да не излязат приятелства и спомени, които ще ни топлят дълго време.

Александра Йорданова-17 годишна, ГПЧЕ “Симеон Радев”:

Беше едно незабравимо изживяване. Една седмица, в която научихме много нови неща, а информацията беше поднесена по различен и интересен начин. Говорихме по наболели теми на нашето общество като ХИВ и СПИН и другите полово предавани инфекции, контацепция, сексуалност и сексуални роли. Същевременно се научихме да работим в екип. Организацията беше на чудесно ниво. Възхищавам се на ръководителите, които успяха да накарат 187 младежи да бъдат отговорни и дейни. Всичко това беше съчетано с много интересни забави като театрална и музикална вечер, лагерен огън, вечер на градовете и дискотеки. На този лагер създадохме и много приятелства, които вярвам, че ще останат за цял живот. И както се казва в известната мисъл : " Живота не се измерва с броя вдишвания, а с моментите, в които дъха ти спира". А ние си тръгнахме от този лагер именно с това чувство…


           532 преглеждания