Кметът Вяра Церовска и посланикът на Република Чехия Душан Щраух обсъдиха възможностите за сътрудничество


Кметът на Перник Вяра Церовска и посланикът на Република Чехия в България Душан Щраух обсъдиха възможностите за сътрудничество в областта на културата. В рамките на срещата, която се проведе в кабинета на градоначалника, дипломатът се запозна с възможности на местната индустрия и посочи, че е готов да участва в съвместни проекти с Общината.
Негово превъзходителство остана очарован като разбра, че Перник и Пардубице са побратимени градове и сподели, че ще съдейства за по-добри контакти и взаимодействия.
Акцент по време на разговора, в който се включи и зам.-кметът Севделина Ковачева, беше гостуващата изложба на съвременна чешка модерна бижутерия. Блясъкът на уникалната колекция от накити може да се види в Перник. Tя блecти нa cвeтoвни излoжeния, дeĸopиpa мoдeли нa мoдни дизaйнepи, yĸpacявa филмoви звeзди. Cъвpeмeннaтa чeшĸa бижyтepия cтъпвa нa тpaдициятa, нo влaгa мoдepни opнaмeнти и xyдoжecтвeнo въoбpaжeниe, cъздaвaйĸи ecтeтичecĸи oбpaзци, ĸoитo ycпявaт дa пpeдизвиĸaт eмoция. Красивите накити могат да се видят от перничани в галерия „Арт-салон” в Двореца на културата.

Експозицията е мобилна и се реализира по проект на Чешките центрове, Музеят на стъклото и бижутерията в Яблонец над Нисоу и Министерството на външните работи на Чехия.
Проектът представя подбор на куратора Петър Нови от Музея на стъклото и бижутерията в Яблонец над Нисоу, чрез който са показани актуалните тенденции в чешката бижутерия – от традиционни мотиви, през съвременните акценти и представителна селекция от наградени работи в дизайнерски конкурс.Добави в Svejo

 331 преглеждания