Кметът предложи Георги Русев за златен орден


НОВИНИ  

КМЕТЪТ ПРЕДЛОЖИ ГЕОРГИ РУСЕВ ЗА ЗЛАТЕН ОРДЕН   

На 22 май от 18:00 ч. в Двореца на културата в Перник ще бъде отбелязана 80-годишнината на любимия на няколко поколения български актьор Георги Русев. По този повод кметът на общината Росица Янакиева предложи Министерството на културата да удостои дългогодишния директор на пернишкия театър за златен орден „Св. св. Кирил и Методий“.  

      Георги Русев е роден на 7 май 1928 година в град Костенец, но голяма част от живота му е свързана с Перник и перничани. От 1966 до 1990 година е в Драматичен театър „Боян Дановски“ – Перник. От 1977 до 1990 година е директор и главен художествен ръководител на театъра.  


      Под негово ръководство и с неговото участие театърът отбелязва „златния си век“ – печели национални награди с пиесите „На дъното“ на Максим Горги, режисьор Леон Даниел, „Опит за летене“ на Йордан Радичков, режисьор Крикор Азарян, „Покана от Париж“ на Панчо Панчев, режисьор Еди Шварц, „Цялата истина за свети Георги“ на Милко Милков, режисьор Здравко Митков, „Рейс“ на Станислав Стратиев, режисьор Здравко Митков, „Мървашки песнивец“ на Валентин Караманчев, режисьор Христо Христов, „Суматоха“ на Йордан Радичков, режисьор Младен Киселов. 


      Георги Русев има над 150 роли в театъра и 80 в киното. През 2004 г. получава наградата „Икар“ на Съюза на артистите в България. През 2006 г. получава наградата „Аскеер“ за цялостно творчество. Почетен гражданин на Перник е от 1999 г.

Всички права запазени © Община Перник, 2004


Добави в Svejo

 583 преглеждания