Еньовден събра стотици любители на творчеството и билките в пернишкия кв. „Изток“


Стотици гости и участници от 5 области и 10 общини в страната се събраха на VI-я Регионален фестивал на любителското творчество на възрастните хора от Югозападна България”, посветен на празника Еньовден, в квартал „Изток”, в Перник.
Под дебелите дъбови сенки в местността „Ладовица” в пернишкото кметство дойдоха 270 изпълнители, които пеят, танцуват и разказават. Да се насладят на празника на билките бяха и зам.-кметовете на Община Перник Йордан Павлов и Владислав Караилиев , кметът на кв. „Изток” Емил Костадинов и секретарят на общината Радослава Манова. Сред гостите бяха народният представител от ПП ГЕРБ д-р Александър Александров и областният управител Ирена Соколова.
На всички участници кметът на кв. Изток Емил Костадинов пожела да са все така неуморими и винаги млади по дух.


„Изказвам искрените си благодарности към всички участници в днешния фестивал . Поздравявам ви за нестихващия ентусиазъм и незичерпаемата енергия, с която правите деня по-красив и по-ведър. Не спирайте да творите и да пренасяте тази велика емоция на публиката”, сподели Костадинов .
Още от сутринта публиката беше заредена с положителни емоции и очаквания от многообразната програма, която включва различни жанрове. Околните ливади бяха пълни с еньовче и всякакви билки, а първата работа на прииждащите хора бе да отидат и да си откъснат букетче билки, които да занесат вкъщи.
Участниците във фестивала ще бъдат оценявани от жури с председател доц. д-р Наталия Рашкова от Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей при Българска академия на науките /ИЕФЕМ при БАН и членове – гл. ас. д-р Милена Любенова от Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей при Българска академия на науките /ИЕФЕМ при БАН/ и д-р Галина Минева-Луканова от Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей при Българска академия на науките /ИЕФЕМ при БАН/.

Целта на фестивала е представянето на богатия опит на възрастните хора в областта на народните обичаи, инструментален и танцов фолклор, песенен и словесен да бъде съхранен в неговото многообразие.Добави в Svejo

 291 преглеждания