25 уникални фотоси красят кулоарите на Парламента


25 уникални фотоси красят кулоарите на Народното събрание на Република България. Творбите на 17 фотографи и сурвакари от град Батановци създадоха празнична атмосфера и предадоха настроението на „Сурва“.
Пъстрата експозиция беше открита от председателя на Парламента Цвета Караянчева, която не скри , че за нея е огромно удоволствие да посрещне „Духът на Сурва“.


„В тези 25 фотоси, които са разположени, ще се потопим в традицията , в хармонията и красотата и сякаш ще бъдем в творбите на Радичков.Тези снимки ще ни помогнат да осмислим колко е богато нашето културно наследство, ще осмислим колко сме големи и колко сме важни, и какво можем да покажем на съвременна Европа в Председателството, в което се намираме в момента . Надявам се с тези сурвакари тук да изгоним лошотията и тази година да бъде много успешна, много щастлива и здрава“, сподели Караянчева.
На официалното събитие присъства кметът Вяра Церовска и нейния екип, както и народните представители от Пернишки регион – Красимир Велчев и д-р Александър Александров.


Кметът Вяра Церовска с радост заяви и благодари за възможността да представи фотографиите на 14 забележителни фотографи, които са запечатали уникални емоции от празника в Перник, столицата на маскарадните игри.
„В края на всеки първи месец в годината градът ни приютява таланти от различни краища по време на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва”. Това е празник за семейството, за града, за страната. Една духовна традиция, която се предава от поколение на поколение и която се съпреживява от всички местни, гости и участници. Усещането, че ти си част от един голям мащабен проект, който представя България пред света е неповторимо“, заяви с гордост Вяра Церовска.
Тя допълни, че изложбата е част от проявите, които предхождат 27-то издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“, което тази година ще бъде на 26, 27 и 28 януари.
Фестивалът на маскарадните игри е едно от най-колоритните и по мащаби и по зрелище събития в България и на Балканския полуостров. Това e най-авторитетната изява на традиционни народни игри и обичаи с маски.Добави в Svejo

 346 преглеждания