Росица Янакиева

Росица Янакиева е родена на 7 юли 1954 г. в Перник. Завършила е химия в СУ „Климент Охридски“. Започва кариерата си като технолог в завод „Пектин“. Била е директор на Младежкия дом; енергетик на цех в пернишката „Топлофикация“. Има две деца и внучка.

Има сериозен политически опит – била е два мандата кмет на кв. Изток, народен представител в 40-то Народно събрание, след което през 2007 г. печели изборите за кмет на Перник срещу „Съюз за Перник“. Ръководи българската делегация в Съвета на Европа. През мандата си два пъти е удостоявана с приза „Кмет на годината“ ,веднъж с приза „Мениджър социални услуги“,  носител на Отличието „Европейски етикет в изпълнение на Стратегията за иновации и добро управление на местно ниво на Съвета на Европа“, а Община Перник е на първо място по спечелени проекти от еврофондовете и една от малкото общини, които имат проекти, финансирани директно от Европейската комисия. Част от проектите се изпълняват заедно с побратимените градове, които са обединени в солидна партньорска мрежа.

Янакиева е инициатор за приемането на План за интегрирано развитие на Перник за новия програмен период (2014 – 2020 г.).

През мандата й са ремонтирани всички основни улици в общината, повечето училища и детски градини; Мемориалът на миньорския труд в центъра на града, който бе превърнат в лятно кино; залата на Драматичен театър „Боян Дановски“, стадиона „Миньор“, Центърът за работа с деца, спортните зали и много други обществени обекти. Започна възстановяването на един от символите на града – крепостта на хълма Кракра.

Беше изградена канализация в големите квартали. Беше създаден Европейският политехнически университет, както и уникалният подземен Минен музей в галериите на старите рудници, който бе включен в туристическите маршрути. Изградиха се хипермаркетите „Билла“, „Явор“, „Технополис“, „Лидл“, „Пени“, „Макдоналдс“, множество детски и спортни площадки, фитнес на открито, нов кино-салон.

През нейния мандат започна газифицирането на града, сложи се начало на Новата индустриална зона, започна строителството на жилища за младите семейства, а обслужването на гражданите от общинската администрация вече може да се осъществява и по електронен път.

За първи път в историята на града беше гласувано доверие и на младите хора от неправителствените организации, които излъчиха свой представител за Младежки медиатор. Традиция са вече и младежките летни археологически експедиции „Кракра“, които се провеждат на крепостта през ваканциите, както и придобилата популярност като пернишки сървайвър „Мисия ЛЯТО“.

Градът беше обявен за Европейска столица на маскарадните игри заради фестивала „Сурва“, който се разви с помощта на спонсори и всяка година събира по над 100 000 туристи, групи и медии от цял свят. Фестивалът бе включен в календара на Министерството на културата и на Юнеско.

Неусетно Перник се превърна от град със затихващи функции в централна медийна тема – заради многобройните събития и честите визити на първите държавни мъже и дипломати.

През мандата на Росица Янакиева в Перник бе пренесена и дълго молената частица от мощите на свети Иван Рилски – покровителят на перничани, която се съхраняват в черквата, именувана на светеца.

Росица Янакиева във Фейсбук������ � Svejo