Защита на личните данни (GDPR)

Обща информация

Считано от 25 май 2018 г. влиза в сила Регламент (ЕС) 2016/679 (General Data Protection Regulation – GDPR) на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни и за отмяна на Директива 95/46/ЕО (Общ регламент относно защитата на данните).

Регламентът урежда правата и задълженията по защита на личните данни на физическите лица от всички държави членки на ЕС.

Община Перник в качеството си на администратор на лични данни по смисъла на чл. 4, ал. 7 от Регламент (ЕС) 2016/679 осъществява дейността по събиране, обработване и съхранение на лични данни в съответствие с Регламент (ЕС) 2016/679 и Закона за защита на личните данни.

Информация относно Администратора на лични данни

Наименование: Община Перник
Седалище и адрес на управление: пл. “Св. Иван Рилски“ № 1, гр.Перник – 2300
Данни за кореспонденция: пл. “Св. Иван Рилски“ № 1, гр.Перник – 2300
Телефон: 076 684 290, 076 60 29 33
Web site: www.pernik.bg

 

Координати за връзка с длъжностното лице по защита на личните данни

Име: Евелина Асенова
Данни за кореспонденция: пл. “Св. Иван Рилски“ № 1, гр.Перник – 2300
Телефон: 0884 919 571
Web site: www.pernik.bg
E-mail: dpo@pernik.bg

 

Цели на обработването, за които са предназначени личните данни

 

Община Перник събира, обработва и съхранява Вашите лични данни въз основа на нормативно установени задължения и/или в изпълнението на задачи от обществен интерес и в съответствие с чл. 6, ал. 1 от Регламент 2016/679.

Подаване на жалба

В случай на установяване нарушаването на Вашите законни права и интереси, имате право да подадете жалба до Комисията за защита на личните данни.

Наименование: Комисия за защита на личните данни
Седалище и адрес на управление: бул. “Проф. Цветан Лазаров“ № 2, гр.София – 1592
Данни за кореспонденция: бул. “Проф. Цветан Лазаров“ № 2, гр.София – 1592
Телефон: 02 9153 518
Web site: www.cpdp.bg
E-mail: kzld@government.bg, kzld@cpdp.bg

 

Право на достъп

Имате право на достъп до своите лични данни като изисквате и получавате информация за тяхното обработване.
Предоставянето на достъп до информацията за обработването на Вашите лични данни е безплатно като Община Перник си запазва правото да наложи административна такса, в случай на повторяемост или прекомерност на исканията.

Коригиране, изтриване („да бъдеш забравен“) и ограничаване обработването на данни

Имате право да коригирате личните си данни при установяване на неточност, както и право на възражение за обработване на Вашите лични данни.
Вие имате право да поискате от Община Перник изтриване на личните Ви данни, когато е налице някое от посочените основания:

  • Личните данни повече не са необходими за целите, за които са били събирани или обработвани по друг начин в случаите когато нормативен акт не налага тяхното срочно съхранение;
  • При оттегляне на съгласието си в случаите, когато нормативен акт не налага тяхното срочно съхранение;
  • Вие възразите срещу обработването на свързаните с Вас лични данни и не е на лице законово основание за тяхното обработване;
  • Личните данни трябва да бъдат изтрити с цел спазването на правно задължение по правото на ЕС или правото на държава членка, което се прилага спрямо Община Перник.

Община Перник няма основание да заличава лични данни, които са нормативно определени и следва да се съхраняват в законовите срокове.

Имате право да изискате Община Перник да ограничи обработването на свързаните с Вас лични данни, когато:

  • Оспорите личните данни, за срок, който позволява на Община Перник да провери точността на личните данни;
  • Обработването е неправомерно, но Вие не желаете личните Ви данни да бъдат изтрити, а само използването им да бъде ограничено;
  • Община Перник не се нуждае повече от личните данни за целите на обработването, но Вие ги изисквате за установяването, упражняването или защитата на свои правни претенции;
  • Възразили сте срещу обработването в очакване на проверка дали законните основания на Община Перник имат преимущество пред интересите Ви.

Правно основание за обработването

Административните услуги, които предлагаме изискват обработване и съхранение на лични данни, които са минимизирани. Тези данни са необходими, за да бъде обработена и изпълнена съответната услуга според нормативната уредба на Република България и Европейския Съюз. Община Перник събира личните данни за конкретни, легитимни цели и личните данни не се обработват по-нататък по начин несъвместим с тези цели.

Срокове за съхранение на личните данни

Многообразието от услуги, които Община Перник предоставя, изисква и различен срок за съхранение на лични данни на хартиен/електронен носител, чиито критерии са определени от нормативната уредба в страната, а за останалите е приложим „Списък на видовете документи със срокове на съхранение на Община Перник“.

Община Перник съхранява лични данни по силата на приложимото законодателство съгласно предвидения срок.

 

Получатели или категории получатели на лични данни

Категориите получатели на лични данни, които Община Перник предоставя извън организацията:

  • На публични органи (Национална агенция по приходите, Национален осигурителен институт, Министерство на вътрешните работи, органи на съдебната власт, контролни органи, органи на местното самоуправление и т.н.)
  • На обработващ лични данни (физическо или юридическо лице, което обработва личните данни от името на Община Перник и по негово нареждане или възлагане).

 

Принципи при събирането, обработването и съхраняването

При обработката, събирането и съхраняването на лични данни, Община Перник се ръководи от следните принципи:

  • Законосъобразност, добросъвестност и прозрачност;
  • Съотносими с целите на обработка и свеждане до минимум на събираните данни;
  • Ограничение на целите на обработване;
  • Точност и актуалност на данните;
  • Ограничаване срока на съхранение на документи с лични данни;
  • Цялостност и поверителност на обработването и гарантиране на подходящо ниво на сигурност на личните данни

Други

Община Перник не събира и не обработва лични данни, разкриващи расов или етнически произход, политически възгледи, религиозни или философски убеждения, членство в синдикални организации, както и обработването на генетични и биометрични данни, данни за сексуалния живот или сексуалната ориентация на физически лица.



������ � Svejo